Situs Destinasi Percutian Malaysia

Wisata Malaysia Indonesia | Berita Terbaru | Paket Wisata Kemalaysia

Kampung Baru, Tempat Wisata Kuliner Terlengkap Di Malaysia


Kampung Baru, Tempat Wisata Kuliner Terlengkap Di Malaysia. Kalau anda berwisata ke Malaysia mungkin anda lupa ataupun belum pernah singgah ke yang Namanya Kampung Baru, apa tidaknya anda hanya asyik mencari mall-mall dan tempat-tempat mewah yang berada di kawasan Kuala Lumpur. DiKampung Baru memang tidak ada yang namanya mall ataupun super market, namun kampung yang satu ini sangat pantas di gelar sebagai kampung Wisata kuliner. kenapa demikian?, bila di lihat, hampir semua jalan utama, bahkan di lorong-lorong di Kampung baru dipenuhi oleh restoran-restoran maupun 'gerai-gerai' makan yang berbagai macam corak. Sebut saja yang paling terkenal restoran Ikan Bakar Pak Lang, Nasi Lemak Antara Bangsa, Gerai Tomyam yang berada di jalan utama jalan Raja Muda Musa Kampung Baru Kuala Lumpur.

Warung Perasan sebelum di roboh, Source : http://www.backpackingmalaysia.com/
Bila kita berada di jalan Raja Alang, kawasan yang masih ramai orang Indonesia, kita akan melihat beberapa Restoran maupun gerai makan khas Indonesia, sebut saja yang paling terkenal adalah Restoran 1 Garuda Maju atau sering disebut dengan Restoran Garuda, disini banyak sekali masakan-masakan khas ataupu ala-ala Indonesia, disini juga ramai artis maupun para traveler asal Indonesia singgah mencicipi masakan Restoran Garuda, harga yang ditawarkan tergolong sedikit mahal bagi kita yang mempunyai uang pas-pasan. Seterusnya didepan Restoran Garuda ada yang namanya Restoran Rose, Restoran Kalapo Mudo, dari segi namanya ini mungkin restoran khas Minang.

Ikan Bakar, Pasti enak 

Memasuki Jalan Raja alang ke timur anda akan melihat Restoran Wong Solo, ya! Di Malaysia pun ada Restoran Wong Solo yang didirikan sejak tahun 2007 silam, didepan restoran ini sekarang ada Restoran Nasi Kukus, lupa namanya padahal saya pernah beli nasi kukus disini, oh ya, sudah ingat. Nama restorannya Suraya Nasi Kukus, baru dibuka, namun saya melihat banyak sekali pelanggannya. Maklum, kalau ramai pelanggan sudah tentu nasi kukusnya sedap dan enak. Masih ikut ke arah timur jalan Raja Alang, kita akan jumpa yang namanya Restoran Shazana Pau & Cafe, saya belum pernah singgah kesini. selepas itu ada HR Steak House. di hujung jalan raja Muda Musa arah Timur anda akan menjumpai sebuah gerai yang menjual MIe Aceh, ya Mie Aceh pun ada Di Malaysia.

Menu Masakan Panas yang tersedia di Rosdet Tomyam Kampung Baru Source : mynamehtnie.blogspot.com


Masuk ke Jalan Raja Muda Musa Lagi, Dulunya, sebelum ada pembangunan di sekitar kawasan pasar minggu ada sebuah restoran yang paling terkenal disini lupa juga namanya, he,he.. Dijalan Raja Muda musa juga ada Suraya Sea Food yang terletak di depan Flat PKNS Kampung baru, ada juga gerai Kak Som, Ada juga Renstoran Nasi Lemak Wanjo Kampung Baru, selepas itu jumpa KB Tomyam Sea food dan ada disebelah kanan adalah Restoran Nasi Lemak Antara Bangsa. seterusnya ada gerai ikan bakar Pak Lang dan sebelah kanan ada gerai masakan khas Kedah, tidak tau apa nama gerainya.

masih banyak lagi gerai dan restoran-restoran terkenal di Kampung baru misalnya Le'Park Nasi Lemak Malaya di Jalan Raja Uda, ada juga restoran Chop & Steak di jalan Daud, ada Restoran Teratak Ikan Bakar di Jalan Raja Abdullah, dan Restoran Ayam Penyet Nyet-nyet selera NUsantara, sebelahnya juga ada Nasi Ayam Singapore.

Jika anda berada di Kawasan Hotel KL International ataupun adamson, kawasan ini ada Restoran yang sangat terkenal dengan Tom yam nya yaitu Rosdet Tomyam dan AdamSon Seafood, kedua-duanya menyediakan menu masakan panas, namun ramai yang bilang Rosdet paling sedap dan enak di antara kedua.


Sebenarnya masih banyak lagi Restoran-restoran di Kawasan Kampung baru, yang sudah sepantasnya mendapat gelar Tempat Wisata Kuliner Malaysia. Demikian artikel ini saya buat, mohon maaf yang tidak disebut, mungkin dapat saya sebut di lain kesempatan.

Back To Top