Situs Destinasi Percutian Malaysia

Wisata Malaysia Indonesia | Berita Terbaru | Paket Wisata Kemalaysia

Kampung Baru

Semestinya orang Aceh yang sudah pernah ke Malaysia pasti tau dimana itu Kampung (Kg) Baru. Kampung Baru, Kuala Lumpur adalah sebuah kawasan kampung Melayu besar di Kuala Lumpur. Kampung Baru ini telah didirikan pada tahun 1900 oleh pemerintah Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan negeri Selangor saat rencana pembangunan kembali Kuala Lumpur dari sebuah kampung tambang timah kepada sebuah kota utama. Hari ini, Kampung Baru menjadi sebuah kampung Melayu modern. Beberapa rumah berkayu telah diubah ke rumah batu-bata.

Source : http://abunuha.files.wordpress.com
 Kalau kita ingin pergi ke Kg Baru dari Chow kit adalah sangat mudah sekali, Dari Jalan Tuanku Abdurrahman terdapat lampu traffik (traffic light) masuk ke arah jalan Raja Alang sampai di persimpang lampu traffik itu berari sudah masuk wilayah Kg Baru. disitu juga terdapat sebuah Mesjid yang diberi nama Mesjid Jameek Kg Baru. Pada saat ini sedang dalam perombakan.

Mesjid Kg Baru merupakan salah satu mesjid termegah di Kuala Lumpur, selain karena letak dan desain bangunannya. 

Setiap bulan Ramadhan mesjid Jamiek Kg Baru selalu mengadakan program sedekah atau pembagian Bubur Lambuk kepada Muslimin dan muslimat di kawasan tersebut. program ini diadakan tiap harinya selepas waktu sholat Asar. Bubur lambuk Kg Baru juga sangat terkenal hingga seluruh Malaysia.

Tempat Pasar Malam Di adakan

Disetiap malam Rabu dan malam Minggu yang berpusat di Pasar Minggu jalan Raja Muda Musa selalu di adakan pasar malam. disini dijual berbagai macam makanan hingga pakaian dan mainan anak-anak. berdiri di sekitar pasar minggu seakan kita berada di bawah menara kembar. karena ia sudah sangat dekat dengan menara kembar.
Untuk pergi kemenara kembar atau KLCC kita tinggal naik LRT Kg Baru yang tidak jauh dari situ,  dan menempuh perjalanan kira-kira tidak lebih dari 5 menit.Kg Baru adalah satu-satunya daerah yang masih alami walaupun sudah modern, penduduknya 100% orang melayu. Disini juga ramai orang Aceh yang menyewa rumah. 

Tempat Terkenal
Di Kg baru banyak sekali tempat yang terkenal di antaranya adalah :
 1. Nasi lemak antara bangsa : Nama nasi lemak antarabangsa ini diberikan oleh suami pada Pn. Normi yiaitu En. Ahmad bin Osman yang pada mulanya bersama sama membantu Pn Normi dalam kerja kerja persiapan sebelum mula berniaga. Nama itu diberikan adalah kerana pelanggan yang datang adalah dari berbagai bangsa dan kaum dari masyarakat setempat mahu pun dari luar negara. Jadi terkenallah dengan nama NASI LEMAK ANTARABANGSA. 
 2. Dewan Sultan Sulaiman: Dewan atau Kelab Sultan Sulaiman yang terletak di Kampung Baru merupakan kelab orang melayu yang tertua dan terkemuka di Negara ini suatu ketika dahulu. Sejak ditubuhkan pada 1909, ia menyaksikan pelbagai peristiwa penting yang kini tercatat dalam lipatan sejarah Negara.
 3.  Mesjid Jamiek Kg Baru : Masjid Jamek Kampung Baru atau ringkasannya MJKB yang terletak di atas sekeping tanah yang agak luas juga (kira-kira empat lot) di Jalan Raja Alang, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur yang dianugerahkan oleh seorang dermawan Melayu bernama Haji Bachik bin Abdullah. Haji Bachik berasal dari Melaka dan mempunyai sebuah rumah di Jalan Melayu. Sebagai seorang pedagang yang menjawat jawatan sebagai ketua orang-orang Melayu pada ketika itu, bertumpu tinggal di Kampung Hujung Pasir. 
 4. Pasar Minggu : terletak di Jln Raja Muda Musa dan digunakan sebagai tapak pasar malam. Shahrukh Khan juga pernah membuat syuting film di daerah tersebut.
 5. Stasiun LRT Kg Baru :  Stesen LRT Kampung Baru ialah stesen alihan laju bawah tanah yang terletak di kawasan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Malaysia, sebagai sebahagian Laluan Kelana Jaya (dahulunya dikenali sebagai PUTRA). Stesen ini dibuka pada 1 Jun 1999 sebagai sebahagian segmen kedua laluan ini yang melalui 12 stesen antara stesen Masjid Jamek dan Terminal PUTRA (tidak termasuk stesen Sri Rampai) dan sebatang laluan bawah tanah. 6. Rumah Sakit Kampung Baru : Disebut juga dengan Kampung Baru Medical Center atau sekarang disebut juga Rumah Sakit Al-Islam adalah salah satu rumah sakit pakar. mesjid ini terletak di jalan Raja Abdullah atau bersebelahan dengan Mesjid Kg Baru. kamp[ung Baru Medical Center berdiri sejak tahun 1992.
   
  Specialist Hospital AL-ISLAM Kg Baru


   Referensi :
  www.Ms.wikipedia.org
  http://www.backpackingmalaysia.com
  http://beliapasarminggu.blogspot.com/
   http://www.streetdirectory.com.my


   


Back To Top