Jual Hp Seken Aceh

Jual Beli Hp Seken Aceh Siap Antar Ketempat, Murah Berkualitas

Selasa, 26 Mei 2015

Cara Pergi Ke Istana Negara Lama (Mezium Diraja) Malaysia

Google Ads
Istana Negara Malaysia Lama  Atau sekarang dikenal dengan Mezium Diraja yang ada di Kuala Lumpur sememangnya menjadi sebuah tempat wisata menarik di Malaysia yang wajib dikunjungi. Dahulunya semasa masih menjadi Istana Negara para pengujung tidak boleh masuk ke dalam kawasan Istana, pengunjung atau pelancong yang datang kesini hanya bisa mengambil photo dari jarang jauh, atau di luar kawasan istana dan jarak yang paling dekat adalah depan pintu masuk istana.

Istana Negara Lama Malaysia
Bangunan Istana Negara Lama Malaysia (Mezium Diraja)

Dalam sejarahnya Istana Negara Malaysia ini merupakan sebuah rumah 'agam' yang dibangun pada tahun 1928 dengan harga bangunannya sekitar Rm. 150.000, bangunan tersebut dibangun oleh seorang ahli perniagaan dari China yang bernama Chan Wing, pada masa penjajahan jepang di Malaysia bangunan ini di ambil oleh Jepang dan dijadikan sebagai kediaman resminya. Setelah Negara Malaysia pada 31 Agustus 1957 bangunan ini dibeli oleh kerajaan Persekutuan dengan harga Rm. 1.4juta kemudian di rehap dan kemudiannya dijadikan Rumah kediaman Raja Malaysia yang merdeka.

Orang yang pertama mendiami istana Negara Malaysia adalah yang Di Pertuan Agong Pertama yaitu Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad yang merupakan Kepala Negara Malaysia beberapa minggu sebelum Malaysia Di Sahkan Merdeka. Pada tanggal 15 November 2011 Istana Negara Malaysia dipindahkan ke Jalan Duta Kuala Lumpur Malaysia. Istana Negara yang berada di Jalan Duta ini mempunyai tiga pintu masuk, dimana pintu utamanya untuk Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Raja Permaisuri Agung serta Duli-Duli Yang Maha Mulia Permaisuri-Permaisuri Baginda. Bangunan Istana Negara Malaysia yang lama kini sudah dijadikan sebagai Mesium Diraja Malaysia yang telah dibuka untuk orang ramai, Jika anda datang kesini, anda akan dipandu oleh mereka untuk berkeliling istana Negara ini.

Istana Negara Lama Malaysia
Suasana Dalam Ruangan Mezium Diraja Malaysia

Cara Pergi Ke Istana Negara Malaysia

Istana Negara Malaysia yang terletak di Jalan Istana sangat mudah dijangkau dengan transportasi umum atau teksi. Jika anda berada dikawasan Kuala Lumpur anda bisa naik teksi dengan ongkos sekitar Rm. 10.00.
Demikian Sedikit Informasi tentang Istana Negara Lama Malaysia Di Kuala Lumpur, nantikan tulisan selanjutnya tentang Istana Negara Jalan Duta Malaysia. Selain itu anda juga bisa naik Monorel dan turun di stasiun Tun Sambanthan dan berjalan kaki.

Tiket Masuk Ke Istana Negara Lama

Untuk anda pelancong yang ingin masuk ke sini anda harus membayar 'bayaran masuk' sebesar Rm. 10.00. Mezium Diraja ini dibuka mulai jam 9 pagi hingga jam 5 petang setiap harinya. MeZium Diraja hanya ditutup pada Hari raya aidil fitri dan Hari raya aidil adha.Google Ads

Back To Top